createyourhealth.pl

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach • przepis • składniki • przygotowanie

Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach

Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
bakłażan - 1 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
cynamon - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
pestki dyni - 260 g
siemię lniane, mielone - 3 łyżki
grana padano - 60 g
olej kokosowy - 1 łyżka
boczniaki - 6 szt.
bułka tarta - 5 łyżek
mąka pszenna - 5 łyżek
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
mąka migdałowa - 6 łyżek
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 2 łyżeczki
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BOCZNIAKÓW:
Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Następnie kapelusze układamy na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Obtaczamy w mące, jajkach doprawionych solą oraz pieprzem i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym aż do uzyskania złotego koloru. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószamy pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z SELERA:
Zagotowujemy wodę wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, a także obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodajemy seler, obrany i pokrojony w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy około 15-20 minut, aż seler zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Następnie przekładamy plastry na ręcznik papierowy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Obtaczamy seler w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż panierka nabierze złotego koloru. Skrapiamy sokiem z limonki.
3.PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BAKŁAŻANA:
Bakłażana kroimy w plastry i mocno obsypujemy solą. Pozostawiamy na około 20 minut, a następnie bakłażana myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Siemię lniane zalewamy ⅓ szklanki wody i pozostawiamy tak długo, aż utworzy się zawiesina. Pestki dyni mielemy w młynku do kawy i łączymy z przyprawami oraz startym serem. Osuszonego bakłażana doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w zawiesinie z siemienia lnianego i pestkach dyni wymieszanych z serem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż panierka nabierze złotego koloru. Dekorujemy serem grana padano i pokrojonym w paski awokado.
Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BOCZNIAKÓW

Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Następnie kapelusze układamy na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Obtaczamy w mące, jajkach doprawionych solą oraz pieprzem i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym aż do uzyskania złotego koloru. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószamy pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z SELERA

Zagotowujemy wodę wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, a także obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodajemy seler, obrany i pokrojony w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy około 15-20 minut, aż seler zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Następnie przekładamy plastry na ręcznik papierowy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Obtaczamy seler w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż panierka nabierze złotego koloru. Skrapiamy sokiem z limonki.

3

PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BAKŁAŻANA

Bakłażana kroimy w plastry i mocno obsypujemy solą. Pozostawiamy na około 20 minut, a następnie bakłażana myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Siemię lniane zalewamy ⅓ szklanki wody i pozostawiamy tak długo, aż utworzy się zawiesina. Pestki dyni mielemy w młynku do kawy i łączymy z przyprawami oraz startym serem. Osuszonego bakłażana doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w zawiesinie z siemienia lnianego i pestkach dyni wymieszanych z serem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż panierka nabierze złotego koloru. Dekorujemy serem grana padano i pokrojonym w paski awokado.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3828 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

638 kcal

🥑

Tłuszcz

32,7 g

🌾

Węglowodany

63,9 g

🥬

Błonnik

27 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl