createyourhealth.pl

Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia

Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
szpinak świeży - 20 g
mleko - 3 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
ser twaróg półtłusty - 250 g
jogurt naturalny - 300 g
cukier - 2 łyżki
czekolada gorzka - 5 g
truskawka - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ:
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy ze szpinakiem, mlekiem, cukrem i mąką. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę.
2.SMAŻYMY OMLET:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do nich masę szpinakową, po każdym dodaniu delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem tak, aby omlet był lekko złoty z obu stron.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Twaróg, jogurt i cukier umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie do kremu ścieramy kostkę czekolady i całość dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY DESER:
Z omleta wykrawamy kształt dna szklanego naczynia i przekładamy go na dno naczynia. Truskawki kroimy na pół i układamy na omlecie. Na owoce wykładamy krem i całość posypujemy pokruszonymi brzegami omleta. Deser przed podaniem chłodzimy przez min. 1 godzinę w lodówce.
Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy ze szpinakiem, mlekiem, cukrem i mąką. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę.

2

SMAŻYMY OMLET

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do nich masę szpinakową, po każdym dodaniu delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem tak, aby omlet był lekko złoty z obu stron.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Twaróg, jogurt i cukier umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie do kremu ścieramy kostkę czekolady i całość dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY DESER

Z omleta wykrawamy kształt dna szklanego naczynia i przekładamy go na dno naczynia. Truskawki kroimy na pół i układamy na omlecie. Na owoce wykładamy krem i całość posypujemy pokruszonymi brzegami omleta. Deser przed podaniem chłodzimy przez min. 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

853 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

426,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

39,6 g

💪

Białko

39,6 g

Podobne przepisy

Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl