createyourhealth.pl

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem

W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 4 szt.
boczek wędzony - 120 g
cebula - 1 szt.
olej - 2 łyżki
ser twaróg półtłusty - 200 g
mąka pszenna - 180 g
jogurt grecki - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
śmietana 18% - 4 łyżki
szczypiorek -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy się gotują, podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek, aż się zarumieni. Ok. 20 g boczku odkładamy – będzie potrzebny do podania. Następnie dość drobno siekamy cebulę i również ją podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie to samo robimy z twarogiem. Tak przygotowane składniki wraz z podsmażonym boczkiem i cebulką przekładamy do jednej miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do miski przesypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt grecki i proszek do pieczenia. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 równe części.
4.FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI:
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i na środek nakładamy farsz. Ciasto ponownie formujemy w kulkę. Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
5.PODAJEMY PĄCZKI:
Szczypiorek dość drobno siekamy. Pączki przed podaniem delikatnie studzimy, aby nie były gorące. Na każdą z bułeczek nakładamy 1 łyżkę śmietany, część odłożonego wcześniej boczku i odrobinę szczypiorku.
Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy się gotują, podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek, aż się zarumieni. Ok. 20 g boczku odkładamy – będzie potrzebny do podania. Następnie dość drobno siekamy cebulę i również ją podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie to samo robimy z twarogiem. Tak przygotowane składniki wraz z podsmażonym boczkiem i cebulką przekładamy do jednej miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Do miski przesypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt grecki i proszek do pieczenia. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 równe części.

4

FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI

Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i na środek nakładamy farsz. Ciasto ponownie formujemy w kulkę. Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

5

PODAJEMY PĄCZKI

Szczypiorek dość drobno siekamy. Pączki przed podaniem delikatnie studzimy, aby nie były gorące. Na każdą z bułeczek nakładamy 1 łyżkę śmietany, część odłożonego wcześniej boczku i odrobinę szczypiorku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1936,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

484,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,3 g

🌾

Węglowodany

53,3 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl