createyourhealth.pl

Zapiekane naleśniki z ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie

Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Zapiekane naleśniki z ratatouille

Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
bulion warzywny - 100 ml
cebula - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
wino czerwone - 100 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 300 g
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
papryka żółta - 1 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 180 g
mleko - 200 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 200 ml
ser żółty - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana oczyszczamy, z papryki usuwamy pestki. Warzywa kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm.
2.DUSIMY WARZYWA:
Bakłażana, cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, cukrem do smaku i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, wino, bulion i dusimy w częściowo przykrytym garnku przez 7-10 minut do odparowania. Mocno doprawiamy według uznania.
3.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Mąkę i sól mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. Stopniowo dodajemy do mąki, mieszając. Odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Smażymy 6 cienkich naleśników na odrobinie gorącego masła przez 1-2 minuty z każdej strony.
Zapiekane naleśniki z ratatouille

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana oczyszczamy, z papryki usuwamy pestki. Warzywa kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm.

2

DUSIMY WARZYWA

Bakłażana, cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, cukrem do smaku i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, wino, bulion i dusimy w częściowo przykrytym garnku przez 7-10 minut do odparowania. Mocno doprawiamy według uznania.

3

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Mąkę i sól mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. Stopniowo dodajemy do mąki, mieszając. Odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Smażymy 6 cienkich naleśników na odrobinie gorącego masła przez 1-2 minuty z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2397,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,0 g

🌾

Węglowodany

42,6 g

🥬

Błonnik

17,9 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy

Zapiekane naleśniki z ratatouille - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl