Zielone warzywa smażone z tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy i wraz z delikatnymi liśćmi kroimy w paski. Kapustę pak choi oczyszczamy, myjemy i otrząsamy do sucha. Łodygi kroimy w poprzek na paski o szerokości ok. 1 cm, natomiast liście kroimy na paski o szerokości 2-3 cm. Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Następnie kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, główki odkładamy na bok. Groszek cukrowy oczyszczamy i kroimy w paski.
SMAŻYMY TOFU
Tofu osączamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Mieszamy z 1-2 łyżkami sosu sojowego i smażymy w rozgrzanym woku na 2 łyżkach oleju ze wszystkich stron przez 5-6 minut, aż będzie chrupiące. Wyjmujemy i odstawiamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W woku podgrzewamy pozostały olej i krótko podsmażamy cebule dymki. Dodajemy seler naciowy, łodygi kapusty i kawałki szparagów, a następnie podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając. Dodajemy groszek cukrowy, czosnek, imbir i główki szparagów, a następnie smażymy przez kolejne 2 minuty, obracając. Dodajemy liście kapusty pak choi, dolewamy ocet ryżowy i pozostały sos sojowy. Dusimy przez kolejne 2 minuty. Podajemy z tofu i ulubionym ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
989,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
247,3 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
15,4 g
Błonnik
18,9 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyk caprese
Ten przepis na indyka w stylu włoskim to pomysł na szybki i łatwy obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy chcesz oszczędzić czas, jak i na wyjątkowe okazje.

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.

Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką
Soczyste mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku to najprawdopodobniej idealny materiał na burgery w iście amerykańskim stylu. Skorzystaj z tego przepisu i przekonaj się, jak smakują!

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!