Zimowa sałatka z kaszy gryczanej • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION Z KASZĄ
Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).
FILETUJEMY MANDARYNKI
Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.
ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1808,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452,1 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
55 g
Błonnik
15,8 g
Białko
15,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
Słodkie pomidory malinowe z mięsnym farszem z dodatkiem fasoli? Wypróbuj przepis!

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!