Zupa rybna • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Czas przygotowania
185 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR NA OŚCIACH
Ości podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200°C – aż staną się białe. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 2 godzin.
GOTUJEMY ZUPĘ
Cebule i czosnek siekamy. Koper włoski i seler kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Warzywa przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwa. Dodajemy ostrą i słodką paprykę, przecedzony wywar z ości, pomidory pelati. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki obieramy i oczyszczamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, małże i kawałki ryb. Gotujemy ok. 2-3 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANĘ ZIOŁOWĄ
Śmietanę miksujemy ze szczypiorkiem i czosnkiem. Zupę podajemy z ziołową śmietaną. Dekorujemy listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2121,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
424,2 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
40,4 g
Białko
40,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

NALEWKA ŚLIWKOWA
Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.