createyourhealth.pl

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto

Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 700 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
czosnek główka - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
pesto - 4 łyżeczki
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do temperatury 200 stopni.
2.OD GŁĄBA KALAFIORA:
odcinamy małe różyczki.
3.
CZOSNEK OBIERAMY.
4.KALAFIOR I CZOSNEK:
wkładamy do dużej miski, dodajemy połowę oliwy z oliwek, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy.
5.WARZYWA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
6.W MIĘDZYCZASIE ZAGOTOWUJEMY:
w garnku bulion.
7.OBIERAMY MARCHEW I:
pora, kroimy w talarki i przekładamy do garnka z bulionem.
8.GOTUJEMY OKOŁO 10:
minut.
9.DO ZUPY DODAJEMY:
upieczone warzywa i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
10.GDY WSZYSTKIE WARZYWA:
będą miękkie, zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem.
11.JEŚLI ZUPA JEST:
zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, aż płyn się zredukuje.
12.GDY ZUPA BĘDZIE:
mieć konsystencję gęstego kremu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę.
13.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
14.JAK PODAWAĆ ZUPĘ:
nakładamy na talerze, a każdą porcję dekorujemy 1 łyżeczką truflowego pesto oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do temperatury 200 stopni.

2

OD GŁĄBA KALAFIORA

odcinamy małe różyczki.

3

CZOSNEK OBIERAMY.

4

KALAFIOR I CZOSNEK

wkładamy do dużej miski, dodajemy połowę oliwy z oliwek, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy.

5

WARZYWA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

6

W MIĘDZYCZASIE ZAGOTOWUJEMY

w garnku bulion.

7

OBIERAMY MARCHEW I

pora, kroimy w talarki i przekładamy do garnka z bulionem.

8

GOTUJEMY OKOŁO 10

minut.

9

DO ZUPY DODAJEMY

upieczone warzywa i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

10

GDY WSZYSTKIE WARZYWA

będą miękkie, zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem.

11

JEŚLI ZUPA JEST

zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, aż płyn się zredukuje.

12

GDY ZUPA BĘDZIE

mieć konsystencję gęstego kremu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę.

13

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

14

JAK PODAWAĆ ZUPĘ

nakładamy na talerze, a każdą porcję dekorujemy 1 łyżeczką truflowego pesto oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1230,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

205,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

22,6 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy