createyourhealth.pl

2 przekąski na imprezę sylwestrową • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!

2 przekąski na imprezę sylwestrową

Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia suszona - 1 szczypta
mozzarella - 125 g
oregano suszone - 1 szczypta
pomidor suszony - 45 g
ser żółty w plastrach - 80 g
chleb wiejski - 1 szt.
śliwka suszona - 60 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
ser gorgonzola - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ DO:
pieczenia papier do pieczenia wykałaczki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C ZAPIEKANY BOCHENEK CHLEBA Bochenek chleba nacinamy wzdłuż i wszerz, tworząc kratkę (nie przekrawamy bochenka do końca!).
2.PLASTRY ŻÓŁTEGO SERA:
składamy na pół i wkładamy w powstałe nacięcia.
3.KULECZKI MOZZARELLI PRZEKRAWAMY:
na pół, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, obydwa składniki umieszczamy w ten sam sposób w chlebie.
4.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY SUSZONYMI:
ziołami.
5.PRZEKŁADAMY NA BLACHĘ:
wyłożoną papierem do pieczenia.
6.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut.
7.ZAPIEKANY BOCZEK ZE:
ŚLIWKĄ I SEREM GORGONZOLA Plastry boczku kroimy na pół i układamy je na desce na krzyż.
8.NA ŚRODKU KAŻDEGO:
krzyżyka kładziemy jedną śliwkę, a na niej odrobinę sera gorgonzola.
9.PO KOLEI ZAWIJAMY:
do środka wszystkie plastry boczku i w środek każdej kulki wbijamy wykałaczkę.
10.PRZEKŁADAMY NA BLACHĘ:
wyłożoną papierem do pieczenia.
11.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
2 przekąski na imprezę sylwestrową

Czas przygotowania

30 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ DO

pieczenia papier do pieczenia wykałaczki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C ZAPIEKANY BOCHENEK CHLEBA Bochenek chleba nacinamy wzdłuż i wszerz, tworząc kratkę (nie przekrawamy bochenka do końca!).

2

PLASTRY ŻÓŁTEGO SERA

składamy na pół i wkładamy w powstałe nacięcia.

3

KULECZKI MOZZARELLI PRZEKRAWAMY

na pół, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, obydwa składniki umieszczamy w ten sam sposób w chlebie.

4

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY SUSZONYMI

ziołami.

5

PRZEKŁADAMY NA BLACHĘ

wyłożoną papierem do pieczenia.

6

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut.

7

ZAPIEKANY BOCZEK ZE

ŚLIWKĄ I SEREM GORGONZOLA Plastry boczku kroimy na pół i układamy je na desce na krzyż.

8

NA ŚRODKU KAŻDEGO

krzyżyka kładziemy jedną śliwkę, a na niej odrobinę sera gorgonzola.

9

PO KOLEI ZAWIJAMY

do środka wszystkie plastry boczku i w środek każdej kulki wbijamy wykałaczkę.

10

PRZEKŁADAMY NA BLACHĘ

wyłożoną papierem do pieczenia.

11

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

426 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

20,1 g

🥬

Błonnik

15,7 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy