createyourhealth.pl

3 sposoby na ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie

Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.

3 sposoby na ziemniaki

Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 0,5 szt.
świeży koperek - 6 g
maślanka - 60 g
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
szczypior cebuli - 6 g
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
ser cheddar - 145 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
masło - 120 g
papryka mielona słodka - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 łyżeczka
parmezan tarty - 310 g
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY WARSTWY TARTY:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Na rozgrzanej, żeliwnej patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i rozprowadzamy je po dnie oraz bokach naczynia. Zdejmujemy patelnię z ognia.
2.PODSMAŻAMY TARTĘ:
Patelnię wypełnioną ziemniakami ustawiamy na palniku, na średnim ogniu. Na wierzch wykładamy 2 łyżki masła. Patelnię nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Tartę pieczemy pod przykryciem ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię.
4.PODAJEMY TARTĘ:
Upieczoną tartę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ziemniaki delikatnie podważamy po bokach płaską, drewnianą łyżką. Patelnię nakrywamy talerzem do serwowania tarty. Szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tartę na talerz. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
5.WYCINAMY ZIEMNIACZANE SPIRALKI:
Ziemniaki przekłuwamy na wylot patyczkami do szaszłyków, a następnie kroimy spiralnie, dookoła bulw, zanurzając nóż do głębokości, na której wyczujemy opór drewnianego szpikulca. Po uzyskaniu ziemniaczanej spiralki ostrożnie rozdzielamy jej warstwy i rozciągamy zakręcone ziemniaki na całej długości patyczków.
6.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Parmezan ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy.
7.OBTACZAMY ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH:
Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i parmezanu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
8.PODAJEMY TORNADO POTATOES:
Gotowe ziemniaki posypujemy drobno posiekaną pietruszką i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
9.WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI:
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
10.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
11.FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY:
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
3 sposoby na ziemniaki

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY WARSTWY TARTY

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Na rozgrzanej, żeliwnej patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i rozprowadzamy je po dnie oraz bokach naczynia. Zdejmujemy patelnię z ognia.

2

PODSMAŻAMY TARTĘ

Patelnię wypełnioną ziemniakami ustawiamy na palniku, na średnim ogniu. Na wierzch wykładamy 2 łyżki masła. Patelnię nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.

3

PIECZEMY TARTĘ

Tartę pieczemy pod przykryciem ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię.

4

PODAJEMY TARTĘ

Upieczoną tartę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ziemniaki delikatnie podważamy po bokach płaską, drewnianą łyżką. Patelnię nakrywamy talerzem do serwowania tarty. Szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tartę na talerz. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

5

WYCINAMY ZIEMNIACZANE SPIRALKI

Ziemniaki przekłuwamy na wylot patyczkami do szaszłyków, a następnie kroimy spiralnie, dookoła bulw, zanurzając nóż do głębokości, na której wyczujemy opór drewnianego szpikulca. Po uzyskaniu ziemniaczanej spiralki ostrożnie rozdzielamy jej warstwy i rozciągamy zakręcone ziemniaki na całej długości patyczków.

6

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Parmezan ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy.

7

OBTACZAMY ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH

Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i parmezanu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

8

PODAJEMY TORNADO POTATOES

Gotowe ziemniaki posypujemy drobno posiekaną pietruszką i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

9

WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI

Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.

10

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.

11

FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY

Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2353,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

392,2 kcal

🥑

Tłuszcz

31 g

🌾

Węglowodany

12,2 g

🥬

Błonnik

15,6 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy

3 sposoby na ziemniaki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl