createyourhealth.pl

Kanapka z gofrów • przepis • składniki • przygotowanie

Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!

Kanapka z gofrów

Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 100 g
sos sojowy - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
masło - 4 łyżki
mąka pszenna - 170 g
mleko - 345 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 0,33 łyżeczki
ser pleśniowy - 100 g
boczek wędzony w plastrach - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIECZARKI:
Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Pieczarki smażymy aż się zarumienią, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż sos się zredukuje.
2.PRZYGOTOWUJEMY GOFRY:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby w momencie użycia nie było gorące. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy białka, ado drugiej przekładamy żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Włączamy gofrownicę, aby w momencie wypiekania gofrów była mocno rozgrzana.
3.SKŁADAMY KANAPKI Z GOFRÓW:
Ser Carré de l'Est kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na dwa upieczone gofry nakładamy plastry sera, po dwa plastry boczku i smażone pieczarki. Tak przygotowane gofry przykrywamy pozostałymi dwoma goframi i ponownie wkładamy do gofrownicy na ok. 1 minutę, aby ser się rozpuścił.
Kanapka z gofrów

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Pieczarki smażymy aż się zarumienią, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż sos się zredukuje.

2

PRZYGOTOWUJEMY GOFRY

Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby w momencie użycia nie było gorące. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy białka, ado drugiej przekładamy żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Włączamy gofrownicę, aby w momencie wypiekania gofrów była mocno rozgrzana.

3

SKŁADAMY KANAPKI Z GOFRÓW

Ser Carré de l'Est kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na dwa upieczone gofry nakładamy plastry sera, po dwa plastry boczku i smażone pieczarki. Tak przygotowane gofry przykrywamy pozostałymi dwoma goframi i ponownie wkładamy do gofrownicy na ok. 1 minutę, aby ser się rozpuścił.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1848,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

924,0 kcal

🥑

Tłuszcz

51,7 g

🌾

Węglowodany

75,3 g

🥬

Błonnik

40,2 g

💪

Białko

40,2 g

Podobne przepisy