createyourhealth.pl

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla • przepis • składniki • przygotowanie

Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla

Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 250 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
tortilla - 4 szt.
ser cheddar - 15 g
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
mozzarella - 150 g
syrop klonowy - 10 g
Szpinak Baby - 100 g
bazylia świeża - 5 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY PIECZARKI:
Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przekładamy na patelnię i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je mieszamy.
2.DODAJEMY SKŁADNIKI DO PIECZAREK:
Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do pieczarek. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
3.SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ:
Dno formy do ciasta przesmarowujemy oliwą. Układamy na nim jeden placek tortilli. Na placek nakładamy ⅓ farszu. Całość posypujemy ⅓ startej mozzarelli i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nakładamy ostatnią część mozzarelli i posypujemy wierzch startym cheddarem.
4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY PIECZARKI

Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przekładamy na patelnię i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je mieszamy.

2

DODAJEMY SKŁADNIKI DO PIECZAREK

Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do pieczarek. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.

3

SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Dno formy do ciasta przesmarowujemy oliwą. Układamy na nim jeden placek tortilli. Na placek nakładamy ⅓ farszu. Całość posypujemy ⅓ startej mozzarelli i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nakładamy ostatnią część mozzarelli i posypujemy wierzch startym cheddarem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1619,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

21,9 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy