createyourhealth.pl

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie

Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek w plastrach - 200 g
cukier puder - 1 łyżka
jajko - 3 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 340 g
mleko 3,2% - 345 ml
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
daktyle suszone - 4 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jogurt grecki - 60 g
napój migdałowy - 230 g
płatki owsiane - 110 g
sok jabłkowy - 250 ml
cynamon - 2 g
jabłko czerwone - 0,25 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
2.SMAŻYMY PANCAKES:
Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.
3.SMAŻYMY BOCZEK:
Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4.PODAJEMY PANCAKES:
Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE:
W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.
6.DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE:
Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.
Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.

2

SMAŻYMY PANCAKES

Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.

3

SMAŻYMY BOCZEK

Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4

PODAJEMY PANCAKES

Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE

W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.

6

DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE

Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3723,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

931 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

123,1 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

27,2 g

Podobne przepisy

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl