createyourhealth.pl

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
jajko - 6 szt.
ser cheddar - 100 g
jogurt grecki - 40 g
cebula - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 20 g
masło - 20 g
musztarda - 10 g
natka pietruszki - 8 g
tymianek świeży - 6 g
sól - 2,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.UGOTUJ JAJKA:
Do garnka wlej wodę, a następnie ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, a następnie zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Pietruszkę dokładnie opłucz i wysusz, a następnie drobno posiekaj. Tymianek obierz z listków.
3.PRZYGOTOWUJEMY SER:
Tarkę umyj, a następnie zetrzyj na niej ser wprost do drugiej miseczki.
4.SMAŻYMY CEBULĘ:
Podsmaż cebulę na patelni na maśle z dodatkiem oliwy. Pozwól jej się zeszklić.
5.DODAJEMY CUKINIĘ ORAZ TYMIANEK I PIETRUSZKĘ:
Do cebuli dodaj cukinię oraz tymianek i połowę pietruszki. Wymieszaj całość i smaż, aż do momentu, w którym cukinia zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut.
6.PRZYPRAWIAMY SKŁADNIKI:
Przypraw warzywa solą oraz pieprzem i wymieszaj.
7.STUDZIMY ZAWARTOŚĆ PATELNI:
Ściągnij patelnię z kuchenki i delikatnie przestudź składniki.
8.PRZYGOTOWUJEMY JAJKA:
Ugotowane jajka obierz, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem.
9.DODAJEMY JOGURT, MUSZTARDĘ, CUKINIĘ I SER:
Do zagniecionych żółtek dodaj jogurt oraz musztardę i wymieszaj. Dodaj także cukinię oraz ser i ponownie wymieszaj.
10.NADZIEWAMY BIAŁKA:
Gotowym farszem nadziej każdą połówkę jajka, a następnie posyp ją natką pietruszki.
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UGOTUJ JAJKA

Do garnka wlej wodę, a następnie ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, a następnie zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Pietruszkę dokładnie opłucz i wysusz, a następnie drobno posiekaj. Tymianek obierz z listków.

3

PRZYGOTOWUJEMY SER

Tarkę umyj, a następnie zetrzyj na niej ser wprost do drugiej miseczki.

4

SMAŻYMY CEBULĘ

Podsmaż cebulę na patelni na maśle z dodatkiem oliwy. Pozwól jej się zeszklić.

5

DODAJEMY CUKINIĘ ORAZ TYMIANEK I PIETRUSZKĘ

Do cebuli dodaj cukinię oraz tymianek i połowę pietruszki. Wymieszaj całość i smaż, aż do momentu, w którym cukinia zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut.

6

PRZYPRAWIAMY SKŁADNIKI

Przypraw warzywa solą oraz pieprzem i wymieszaj.

7

STUDZIMY ZAWARTOŚĆ PATELNI

Ściągnij patelnię z kuchenki i delikatnie przestudź składniki.

8

PRZYGOTOWUJEMY JAJKA

Ugotowane jajka obierz, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem.

9

DODAJEMY JOGURT, MUSZTARDĘ, CUKINIĘ I SER

Do zagniecionych żółtek dodaj jogurt oraz musztardę i wymieszaj. Dodaj także cukinię oraz ser i ponownie wymieszaj.

10

NADZIEWAMY BIAŁKA

Gotowym farszem nadziej każdą połówkę jajka, a następnie posyp ją natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1319,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

110 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

2,3 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy