Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UGOTUJ JAJKA
Do garnka wlej wodę, a następnie ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, a następnie zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Pietruszkę dokładnie opłucz i wysusz, a następnie drobno posiekaj. Tymianek obierz z listków.
PRZYGOTOWUJEMY SER
Tarkę umyj, a następnie zetrzyj na niej ser wprost do drugiej miseczki.
SMAŻYMY CEBULĘ
Podsmaż cebulę na patelni na maśle z dodatkiem oliwy. Pozwól jej się zeszklić.
DODAJEMY CUKINIĘ ORAZ TYMIANEK I PIETRUSZKĘ
Do cebuli dodaj cukinię oraz tymianek i połowę pietruszki. Wymieszaj całość i smaż, aż do momentu, w którym cukinia zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut.
PRZYPRAWIAMY SKŁADNIKI
Przypraw warzywa solą oraz pieprzem i wymieszaj.
STUDZIMY ZAWARTOŚĆ PATELNI
Ściągnij patelnię z kuchenki i delikatnie przestudź składniki.
PRZYGOTOWUJEMY JAJKA
Ugotowane jajka obierz, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem.
DODAJEMY JOGURT, MUSZTARDĘ, CUKINIĘ I SER
Do zagniecionych żółtek dodaj jogurt oraz musztardę i wymieszaj. Dodaj także cukinię oraz ser i ponownie wymieszaj.
NADZIEWAMY BIAŁKA
Gotowym farszem nadziej każdą połówkę jajka, a następnie posyp ją natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1319,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
110 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
2,3 g
Błonnik
0,5 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
Kiedy temperatura za oknem wzrasta, z odsieczą przychodzi smoothie. Spróbuj miksu jogurtu z borówkami i brzoskwiniami.

Fitsałatka cezar z makaronem beauty
Kinga zaprasza na fitucztę! Wypróbujcie jej przepis na delikatną i pełną aromatycznych smaków sałatkę cezar z sosem oraz makaronem beauty.

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Suszone figi świetnie sprawdzają się w roli nadzienia kruchych ciasteczek! Przygotuj te słodkości inspirowane kuchnią grecką i sprawdź, jak smakują.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.

Maślane ciasteczka – przepis
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!