createyourhealth.pl

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową • przepis • składniki • przygotowanie

Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową

Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron chow mein - 250 g
bulion warzywny - 300 ml
cebula dymka - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
olej - 4 łyżki
polędwica wieprzowa - 500 g
Sherry - 4 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 3 łyżki
imbir świeży - 20 g
papryka zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – moczymy w gotującej się, lekko osolonej wodzie. Następnie odlewamy wodę z makaronu i przelewamy go zimną wodą. Imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki w kształcie rombów.
2.SMAŻYMY POLĘDWICZKĘ:
Polędwiczkę myjemy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna, a następnie kroimy na cienkie plastry. 2 łyżki oleju podgrzewamy w woku lub na patelni i smażymy na nim plastry polędwicy przez 1-2 minuty z każdej strony, doprawiając 2 łyżkami sosu sojowego i pieprzem.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Pozostały olej rozgrzewamy na drugiej patelni i smażymy makaron, obracając, na średnim ogniu przez ok. 7 minut. Mięso wyjmujemy z woka, a następnie w woku podsmażamy warzywa przez 3 minuty, obracając. Dolewamy sherry oraz bulion, dodajemy ponownie mięso i gotujemy pod przykryciem przez 3-5 minut. Doprawiamy pozostałym sosem sojowym i pieprzem. Danie podajemy ze smażonym makaronem i listkami kolendry.
Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – moczymy w gotującej się, lekko osolonej wodzie. Następnie odlewamy wodę z makaronu i przelewamy go zimną wodą. Imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki w kształcie rombów.

2

SMAŻYMY POLĘDWICZKĘ

Polędwiczkę myjemy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna, a następnie kroimy na cienkie plastry. 2 łyżki oleju podgrzewamy w woku lub na patelni i smażymy na nim plastry polędwicy przez 1-2 minuty z każdej strony, doprawiając 2 łyżkami sosu sojowego i pieprzem.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Pozostały olej rozgrzewamy na drugiej patelni i smażymy makaron, obracając, na średnim ogniu przez ok. 7 minut. Mięso wyjmujemy z woka, a następnie w woku podsmażamy warzywa przez 3 minuty, obracając. Dolewamy sherry oraz bulion, dodajemy ponownie mięso i gotujemy pod przykryciem przez 3-5 minut. Doprawiamy pozostałym sosem sojowym i pieprzem. Danie podajemy ze smażonym makaronem i listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2012,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

503,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

55,4 g

🥬

Błonnik

34,9 g

💪

Białko

34,9 g

Podobne przepisy

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl