createyourhealth.pl

Bataty faszerowane pulled porkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Bataty faszerowane pulled porkiem

Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 4 szt.
śmietana 18% - 200 g
szczypior cebuli - 1 szt.
sos barbecue - 200 g
mięso wieprzowe łopatka - 500 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 4 szczypty
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 2 gałązki
woda - 50 g
cebula dymka - 1 szt.
ogórek konserwowy - 100 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
boczek wędzony w plastrach - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ:
Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
2.PIECZEMY BATATY:
Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
4.FASZERUJEMY BATATY:
Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.
5.PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY:
Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Bataty faszerowane pulled porkiem

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.

2

PIECZEMY BATATY

Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

4

FASZERUJEMY BATATY

Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.

5

PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY

Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4025,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4025,4 kcal

🥑

Tłuszcz

163 g

🌾

Węglowodany

513,2 g

🥬

Błonnik

88,5 g

💪

Białko

143,9 g

Podobne przepisy