createyourhealth.pl

Boczniaki po kaszubsku • przepis • składniki • przygotowanie

Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Boczniaki po kaszubsku

Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 400 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
cebula czerwona - 2 szt.
gorczyca - 0,33 łyżeczki
ogórek kiszony - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
majeranek - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 1 łyżka
kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 2 łyżki
śliwka - 5 szt.
woda - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZNIAKI:
Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
2.SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.
3.PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA:
Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.
Boczniaki po kaszubsku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZNIAKI

Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

2

SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.

3

PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA

Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

583 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,5 kcal

🥑

Tłuszcz

2,4 g

🌾

Węglowodany

64,3 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy

Boczniaki po kaszubsku - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl