createyourhealth.pl

Ciastka pisanki • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Ciastka pisanki

Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 2 szkl
żółtka jaj - 2 szt.
cukier puder - 0,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
masło - 150 g
krem czekoladowo-orzechowy - 100 g
czekolada gorzka - 50 g
posypka cukrowa - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, i formujemy z niego parzystą liczbę niewielkich kulek.
2.WYCINAMY CIASTKA:
Kulki ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą foremki (lub niewielkiego, ostrego noża) wycinamy kształt jajek.
3.PIECZEMY CIASTECZKA:
Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez ok. 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciastka studzimy.
4.SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka smarujemy z jednej strony kremem czekoladowym i składamy je ze sobą. Następnie za pomocą wykałaczki na ciastkach rysujemy dowolne wzory z roztopionej czekolady i oprószamy je kolorowymi posypkami cukrowymi.
Ciastka pisanki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, i formujemy z niego parzystą liczbę niewielkich kulek.

2

WYCINAMY CIASTKA

Kulki ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą foremki (lub niewielkiego, ostrego noża) wycinamy kształt jajek.

3

PIECZEMY CIASTECZKA

Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez ok. 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciastka studzimy.

4

SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka smarujemy z jednej strony kremem czekoladowym i składamy je ze sobą. Następnie za pomocą wykałaczki na ciastkach rysujemy dowolne wzory z roztopionej czekolady i oprószamy je kolorowymi posypkami cukrowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4245,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1061,5 kcal

🥑

Tłuszcz

49,1 g

🌾

Węglowodany

137,4 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy

Ciastka pisanki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl