createyourhealth.pl

Budyń migdałowy z chia • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Budyń migdałowy z chia

Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 150 g
migdały płatki - 2 łyżki
wanilia - 3 g
nasiona chia - 4 łyżki
napój sojowy - 250 ml
mąka ziemniaczana - 30 g
napój migdałowy - 500 ml
porzeczka - 300 g
syrop z agawy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ MIGDAŁOWY:
W rondelku dokładnie mieszamy napój migdałowy, mąkę, syrop z agawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy płyn zacznie wrzeć i nabierze kremowej konsystencji – zdejmujemy z ognia.
2.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ SOJOWY:
Budyń przygotowujemy tak samo jak budyń z napoju migdałowego. Dodatkowo w trakcie gotowania dodajemy nasiona chia oraz nasionka wyciągnięte z laski wanilii.
3.GOTUJEMY KONFITURĘ Z PORZECZEK:
Mrożone porzeczki podgrzewamy na małym ogniu razem z syropem z agawy. Redukujemy, aż całość zgęstnieje.
4.UKŁADAMY BUDYŃ W PUCHARKACH:
Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów do uzyskania złotego koloru. Studzimy. Do pucharków wlewamy warstwę budyniu migdałowego, konfitury porzeczkowej, budyniu sojowego z chia i ponownie migdałowego. Wierzch zdobimy borówkami i płatkami migdałów.
Budyń migdałowy z chia

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ MIGDAŁOWY

W rondelku dokładnie mieszamy napój migdałowy, mąkę, syrop z agawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy płyn zacznie wrzeć i nabierze kremowej konsystencji – zdejmujemy z ognia.

2

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ SOJOWY

Budyń przygotowujemy tak samo jak budyń z napoju migdałowego. Dodatkowo w trakcie gotowania dodajemy nasiona chia oraz nasionka wyciągnięte z laski wanilii.

3

GOTUJEMY KONFITURĘ Z PORZECZEK

Mrożone porzeczki podgrzewamy na małym ogniu razem z syropem z agawy. Redukujemy, aż całość zgęstnieje.

4

UKŁADAMY BUDYŃ W PUCHARKACH

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów do uzyskania złotego koloru. Studzimy. Do pucharków wlewamy warstwę budyniu migdałowego, konfitury porzeczkowej, budyniu sojowego z chia i ponownie migdałowego. Wierzch zdobimy borówkami i płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1065,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

266,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5,9 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy

Budyń migdałowy z chia - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl