createyourhealth.pl

Bułeczki z chili • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!

Bułeczki z chili

Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
drożdże świeże - 10 g
masło - 40 g
oliwa z oliwek - 90 ml
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 300 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wysuszone papryczki chili ucieramy drobno w moździerzu i zagniatamy z mąką, 3 łyżeczkami soli, oliwą i zaczynem drożdżowym przez 3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO Z CHILI:
Świeżą papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Masło stapiamy, podsmażamy na nim chili przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, pozostawiamy do ostygnięcia.
3.PIECZEMY BUŁECZKI:
Ciasto jeszcze raz zagniatamy na odrobinie mąki i dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie smarujemy masłem wymieszanym z chili i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy świeże.
Bułeczki z chili

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 300 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wysuszone papryczki chili ucieramy drobno w moździerzu i zagniatamy z mąką, 3 łyżeczkami soli, oliwą i zaczynem drożdżowym przez 3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO Z CHILI

Świeżą papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Masło stapiamy, podsmażamy na nim chili przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, pozostawiamy do ostygnięcia.

3

PIECZEMY BUŁECZKI

Ciasto jeszcze raz zagniatamy na odrobinie mąki i dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie smarujemy masłem wymieszanym z chili i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy świeże.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2938,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

244,9 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

37,2 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy