createyourhealth.pl

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli

Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cykoria - 1 szt.
burger wołowy - 10 szt.
chleb żytni - 300 g
pomidor czerwony - 2 szt.
cukier brązowy - 220 g
cebula czerwona - 2 szt.
wino czerwone - 125 ml
majonez - 500 ml
ogórek kiszony - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ:
Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy czerwone wino. Cebule kroimy w piórka. Gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, dodajemy pokrojone cebule. Dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Gotową przekładamy do czystej miseczki. Do konfitury dodajemy majonez – mieszamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
2.GRILLUJEMY MIĘSO:
Burgery smarujemy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Aby burger zachował swój kształt, robimy z jednej strony delikatne wgniecenie na środku mięsa, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy około 5 minut. Chlebek żytni przecinamy na pół i grillujemy, aby stał się chrupiący.
3.SKŁADAMY BURGERA:
Na spód bułki nakładamy sos, mięso, liście cykorii, plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki. Burgery spinamy patyczkiem.
Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy czerwone wino. Cebule kroimy w piórka. Gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, dodajemy pokrojone cebule. Dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Gotową przekładamy do czystej miseczki. Do konfitury dodajemy majonez – mieszamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.

2

GRILLUJEMY MIĘSO

Burgery smarujemy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Aby burger zachował swój kształt, robimy z jednej strony delikatne wgniecenie na środku mięsa, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy około 5 minut. Chlebek żytni przecinamy na pół i grillujemy, aby stał się chrupiący.

3

SKŁADAMY BURGERA

Na spód bułki nakładamy sos, mięso, liście cykorii, plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki. Burgery spinamy patyczkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7549 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

754,9 kcal

🥑

Tłuszcz

62,2 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy