Burgery z jajkiem sadzonym • przepis • składniki • przygotowanie
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
FORMUJEMY KOTLETY
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Następnie formujemy z niego dwa okrągłe kotlety jednakowej wielkości.
SMAŻYMY BOCZEK
Plastry parzonego, wędzonego boczku umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy, co jakiś czas obracając. Zarumieniony boczek przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 10-12 minut, aż się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem chwilę przed zakończeniem smażenia i dokładnie mieszamy.
PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane podpiekamy przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się ciepłe i chrupiące.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy na dużym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z obu stron strony.
SMAŻYMY JAJKA
Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.
SKŁADAMY BURGERY
Podpieczone połówki bułek smarujemy majonezem. Na dolną część każdej z nich nakładamy kolejno: połowę rukoli, kotlet, po dwa plastry boczku, połowę pieczarek z cebulką i jajko sadzone. Na wierzch kładziemy górną część bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1418,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
709,2 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
36,8 g
Białko
36,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Wegańskie hot dogi lodowe
Hot dogi i lody w jednym? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie hot dogi lodowe. Słodkie i wytrawne w jednym!

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!

Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.