createyourhealth.pl

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami • przepis • składniki • przygotowanie

Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami

Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidorki koktajlowe - 700 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
bazylia świeża - 1 garść
krem balsamiczny - 2 łyżki
pomidory suszone w oleju - 50 g
burrata - 2 szt.
panierka panko - 1 szkl
mąka pszenna - 4 łyżki
jajko - 1 szt.
sól -
pieprz czarny -
olej rzepakowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BURRATĘ:
Burratę odsączamy z zalewy i dokładnie suszymy za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszony ser wkładamy na ok. 15 minut do zamrażarki.
2.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI:
Panierkę panko wraz z solą i pieprzem przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko, również z solą i pieprzem, roztrzepujemy na gładką masę.
3.PANIERUJEMY SERY:
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kulki burraty wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy kolejno w mące, jajku, a na koniec panierce panko. Następnie każdy z serów ponownie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.
4.SMAŻYMY SERY:
Sery smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
5.MACERUJEMY POMIDORKI:
Do pojemnika miksującego dodajemy suszone pomidory i rozdrabniamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika dodajemy pomidorki, oliwę, krem balsamiczny, bazylię, a także sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i lekko rozdrabniamy, ponownie wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.
6.PODAJEMY DANIE:
Pomidorki przekładamy na talerze i układamy na nich po jednej kulce burraty. Danie jemy, kiedy ser nadal jest gorący.
Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BURRATĘ

Burratę odsączamy z zalewy i dokładnie suszymy za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszony ser wkładamy na ok. 15 minut do zamrażarki.

2

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI

Panierkę panko wraz z solą i pieprzem przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko, również z solą i pieprzem, roztrzepujemy na gładką masę.

3

PANIERUJEMY SERY

Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kulki burraty wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy kolejno w mące, jajku, a na koniec panierce panko. Następnie każdy z serów ponownie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.

4

SMAŻYMY SERY

Sery smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

5

MACERUJEMY POMIDORKI

Do pojemnika miksującego dodajemy suszone pomidory i rozdrabniamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika dodajemy pomidorki, oliwę, krem balsamiczny, bazylię, a także sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i lekko rozdrabniamy, ponownie wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.

6

PODAJEMY DANIE

Pomidorki przekładamy na talerze i układamy na nich po jednej kulce burraty. Danie jemy, kiedy ser nadal jest gorący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2201 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1100,5 kcal

🥑

Tłuszcz

44,7 g

🌾

Węglowodany

134 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

42 g

Podobne przepisy

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl