createyourhealth.pl

Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku to najprawdopodobniej idealny materiał na burgery w iście amerykańskim stylu. Skorzystaj z tego przepisu i przekonaj się, jak smakują!

Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką

Soczyste mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku to najprawdopodobniej idealny materiał na burgery w iście amerykańskim stylu. Skorzystaj z tego przepisu i przekonaj się, jak smakują!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

pieczarka - 100 g
olej - 5 łyżek
boczek wędzony - 150 g
mięso mielone wołowe - 500 g
ser cheddar - 6 plastrów
bułka brioszka - 3 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek konserwowy - 1 szt.
majonez - 4 łyżki
cytryna - 0,5 szt.
szczypiorek - 3 łyżki
cebula prażona - 3 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIECZARKI:
Pieczarki kroimy w dość cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy je na złoty kolor, z dodatkiem soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Plastry boczku kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do miski wraz z mielonym mięsem, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa.
3.FORMUJEMY BURGERY:
Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Przygotowane wcześniej mięso dzielimy na trzy części i każdą z nich wyrabiamy w dłoniach na kulkę, którą następnie spłaszczamy i formujemy z niej burgera o grubości ok. 1,5 cm. Gotowe burgery z jednej strony delikatnie znaczymy nożem, aby powstała kratka.
4.OBSMAŻAMY BURGERY:
Uformowane burgery krótko obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, aby nabrały brązowego koloru.
5.ZAPIEKAMY BURGERY Z SEREM I PIECZARKAMI:
Obsmażone burgery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy na nich pieczarki i plastry sera. Tak przygotowane burgery zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 195°C przez ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi.
6.PODSMAŻAMY BRIOSZKI:
Na patelni, na której smażyliśmy burgery, podsmażamy przekrojone na pół bułki.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę i ogórki konserwowe kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miseczki i dodajemy do nich majonez oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
8.SKŁADAMY BURGERY:
Na dolne połowy bułek wykładamy po sporej łyżce sosu. Na to wykładamy po burgerze zapieczonym z serem i pieczarkami. Górne połowy bułek również smarujemy sosem i oprószamy prażoną cebulką. Burgery składamy w całość i podajemy od razu.
Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki kroimy w dość cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy je na złoty kolor, z dodatkiem soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Plastry boczku kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do miski wraz z mielonym mięsem, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa.

3

FORMUJEMY BURGERY

Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Przygotowane wcześniej mięso dzielimy na trzy części i każdą z nich wyrabiamy w dłoniach na kulkę, którą następnie spłaszczamy i formujemy z niej burgera o grubości ok. 1,5 cm. Gotowe burgery z jednej strony delikatnie znaczymy nożem, aby powstała kratka.

4

OBSMAŻAMY BURGERY

Uformowane burgery krótko obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, aby nabrały brązowego koloru.

5

ZAPIEKAMY BURGERY Z SEREM I PIECZARKAMI

Obsmażone burgery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy na nich pieczarki i plastry sera. Tak przygotowane burgery zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 195°C przez ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi.

6

PODSMAŻAMY BRIOSZKI

Na patelni, na której smażyliśmy burgery, podsmażamy przekrojone na pół bułki.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę i ogórki konserwowe kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miseczki i dodajemy do nich majonez oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

8

SKŁADAMY BURGERY

Na dolne połowy bułek wykładamy po sporej łyżce sosu. Na to wykładamy po burgerze zapieczonym z serem i pieczarkami. Górne połowy bułek również smarujemy sosem i oprószamy prażoną cebulką. Burgery składamy w całość i podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10337,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3445,8 kcal

🥑

Tłuszcz

224,7 g

🌾

Węglowodany

261,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

86,9 g

Podobne przepisy

Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl