createyourhealth.pl

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty • przepis • składniki • przygotowanie

Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty

Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 2 łyżeczki
pieprz kolorowy - 1 szczypta
ocet balsamiczny - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 240 g
bułka hamburgerowa - 4 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wołowe - 400 g
musztarda - 3 łyżeczki
ogórek konserwowy - 2 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sałata lodowa - 160 g
ser maślany, plastry - 120 g
cebula prażona - 4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KETCHUP:
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia, dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym (według uznania), a następnie sos redukujemy przez ok. 10 minut do momentu, aż zgęstnieje. Studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO I WARZYWA DO BURGERÓW:
Ogórki odsączamy i kroimy na cienkie plasterki. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie zagniatamy z mieloną wołowiną, pokrojoną w kostkę szynką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Formujemy 4 duże płaskie kotlety i smażymy je na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 4 minuty z każdej strony. Mięso spłaszczamy łopatką.
3.SKŁADAMY BURGERY:
Bułki na burgery kroimy na pół i podpiekamy. Na kotlety kładziemy plasterki sera i smażymy je pod przykryciem do momentu, aż ser się roztopi. Dolne części bułek smarujemy musztardą, na każdą kładziemy jeden liść sałaty, kilka plasterków ogórka konserwowego i smażoną cebulę. Dokładamy gotowe burgery, smarujemy ketchupem i przykrywamy drugą połową bułki.
Cheeseburger z ketchupem domowej roboty

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KETCHUP

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia, dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym (według uznania), a następnie sos redukujemy przez ok. 10 minut do momentu, aż zgęstnieje. Studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO I WARZYWA DO BURGERÓW

Ogórki odsączamy i kroimy na cienkie plasterki. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie zagniatamy z mieloną wołowiną, pokrojoną w kostkę szynką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Formujemy 4 duże płaskie kotlety i smażymy je na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 4 minuty z każdej strony. Mięso spłaszczamy łopatką.

3

SKŁADAMY BURGERY

Bułki na burgery kroimy na pół i podpiekamy. Na kotlety kładziemy plasterki sera i smażymy je pod przykryciem do momentu, aż ser się roztopi. Dolne części bułek smarujemy musztardą, na każdą kładziemy jeden liść sałaty, kilka plasterków ogórka konserwowego i smażoną cebulę. Dokładamy gotowe burgery, smarujemy ketchupem i przykrywamy drugą połową bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2414,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

603,6 kcal

🥑

Tłuszcz

29,5 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

38,7 g

💪

Białko

38,7 g

Podobne przepisy