createyourhealth.pl

Chicago pizza • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Chicago pizza

Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże suszone - 9 g
masło - 60 g
mąka pszenna - 670 g
woda - 350 ml
boczek wędzony w plastrach - 200 g
mozzarella - 100 g
ogórek - 1 szt.
oregano suszone - 2 łyżki
Pastrami - 50 g
ser żółty Monterrey Jack - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 200 g
sól - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE:
Drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier i 2/3 łyżki soli. Mieszamy co całkowitego połączenia składników.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO:
Mąkę przesypujemy do drugiej miski, wlewamy płynne masło, 1/3 łyżki soli. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy oliwę. Ponownie mieszamy i dodajemy do miski z drożdżami. Wyrabiamy ciasto.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Posypujemy stolnicę mąką. Przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy dalej, ugniatając dokładnie rękoma. Miskę i ciasto smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na 1‑1,5 godziny.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO NA PATELNIĘ:
Robimy wgłębienie w cieście, wbijając w nie pięść. Brzegi zwijamy do środka i wyjmujemy ciasto z miski. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Patelnię smarujemy oliwą i posypujemy 2 łyżkami mąki, którą dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Ciasto rozciągamy dłońmi w okrągły kształt. Układamy je na patelni, wylepiamy ciastem jej brzegi, dobrze dociskając. Odcinamy nadmiar nożem.
5.PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ:
Ser żółty układamy równomiernie na spodzie pizzy. Posypujemy ¾ mozzarelli. Pastrami rwiemy na mniejsze kawałki. Boczek wędzony kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na pizzy. Posypujemy oregano. Na wierzch nakładamy sos pomidorowy. Pozostałą część mozzarelli sypiemy na wierzch.
6.PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ:
Brzegi ciasta odginamy od patelni i zawijamy do środka. Rant patelni polewamy oliwą. Pizzę pieczemy ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy plasterki ogórków.
Chicago pizza

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE

Drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier i 2/3 łyżki soli. Mieszamy co całkowitego połączenia składników.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Mąkę przesypujemy do drugiej miski, wlewamy płynne masło, 1/3 łyżki soli. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy oliwę. Ponownie mieszamy i dodajemy do miski z drożdżami. Wyrabiamy ciasto.

3

WYRABIAMY CIASTO

Posypujemy stolnicę mąką. Przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy dalej, ugniatając dokładnie rękoma. Miskę i ciasto smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na 1‑1,5 godziny.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO NA PATELNIĘ

Robimy wgłębienie w cieście, wbijając w nie pięść. Brzegi zwijamy do środka i wyjmujemy ciasto z miski. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Patelnię smarujemy oliwą i posypujemy 2 łyżkami mąki, którą dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Ciasto rozciągamy dłońmi w okrągły kształt. Układamy je na patelni, wylepiamy ciastem jej brzegi, dobrze dociskając. Odcinamy nadmiar nożem.

5

PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ

Ser żółty układamy równomiernie na spodzie pizzy. Posypujemy ¾ mozzarelli. Pastrami rwiemy na mniejsze kawałki. Boczek wędzony kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na pizzy. Posypujemy oregano. Na wierzch nakładamy sos pomidorowy. Pozostałą część mozzarelli sypiemy na wierzch.

6

PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ

Brzegi ciasta odginamy od patelni i zawijamy do środka. Rant patelni polewamy oliwą. Pizzę pieczemy ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy plasterki ogórków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4320,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

720,0 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

89,8 g

🥬

Błonnik

29,5 g

💪

Białko

29,5 g

Podobne przepisy

Chicago pizza - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl