createyourhealth.pl

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem

Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 2 szt.
cukier - 30 g
miód - 75 g
orzech włoski - 50 g
śliwka - 250 g
sok jabłkowy - 75 ml
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚLIWKI MYJEMY, PESTKI:
wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki.
2.ZAGOTOWUJEMY Z SOKIEM:
jabłkowym i 25 g miodu.
3.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu ok. 10 MINUT, AŻ: będą miękkie. STUDZIMY.
4.ORZECHY WŁOSKIE LEKKO:
podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy.
5.
ŚMIETANĘ ZAGOTOWUJEMY.
6.ŻÓŁTKO, POZOSTAŁY MIÓD:
i cukier ubijamy na krem.
7.DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ:
śmietanę, mieszając.
8.MISKĘ UMIESZCZAMY W:
gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.
9.WYJMUJEMY Z KĄPIELI:
wodnej i nieco studzimy, od czasu do czasu mieszając.
10.DODAJEMY ORZECHY WŁOSKIE:
i mieszamy, masę w prostokątnej misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.
11.MIESZAMY RAZ, POLEWAMY:
kompotem ze śliwek i krótko mieszamy warstwy widelcem.
12.LODY POZOSTAWIAMY W:
zamrażarce co najmniej na 6-8 godzin lub na całą noc.
13.PRZED PODANIEM LODY:
wyjmujemy z foremki i kroimy na kawałki.
Lody śliwkowo-orzechowe z miodem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚLIWKI MYJEMY, PESTKI

wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki.

2

ZAGOTOWUJEMY Z SOKIEM

jabłkowym i 25 g miodu.

3

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu ok. 10 MINUT, AŻ: będą miękkie. STUDZIMY.

4

ORZECHY WŁOSKIE LEKKO

podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy.

5

ŚMIETANĘ ZAGOTOWUJEMY.

6

ŻÓŁTKO, POZOSTAŁY MIÓD

i cukier ubijamy na krem.

7

DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ

śmietanę, mieszając.

8

MISKĘ UMIESZCZAMY W

gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.

9

WYJMUJEMY Z KĄPIELI

wodnej i nieco studzimy, od czasu do czasu mieszając.

10

DODAJEMY ORZECHY WŁOSKIE

i mieszamy, masę w prostokątnej misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.

11

MIESZAMY RAZ, POLEWAMY

kompotem ze śliwek i krótko mieszamy warstwy widelcem.

12

LODY POZOSTAWIAMY W

zamrażarce co najmniej na 6-8 godzin lub na całą noc.

13

PRZED PODANIEM LODY

wyjmujemy z foremki i kroimy na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1707,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

44,4 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl