createyourhealth.pl

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami

Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
jogurt grecki - 5 łyżek
limonka - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kefir - 1 l
świeży koperek - 60 g
migdały - 200 g
ocet - 50 ml
rzodkiewka - 340 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 150 g
śmietana 30% - 100 ml
ogórek - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ RĘCZNIK:
papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180 stopni C (termoobieg).
3.CZAS SCHŁODZENIA CHŁODNIKA:
: 3-4 godziny Przygotowanie Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
4.NASTĘPNIE WYCIĄGAMY JE:
z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.
5.2/3 OGÓRKÓW OBIERAMY:
i kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka.
6.DODAJEMY 2 ZĄBKI:
czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę.
7.CHŁODNIK MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
białym pieprzem.
9.MIKSUJEMY RAZ:
jeszcze.
10.POZOSTAŁE OGÓRKI OBIERAMY,:
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
11.RZODKIEWKĘ DOKŁADNIE MYJEMY:
i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
12.DO OGÓRKÓW DODAJEMY:
rzodkiewkę i resztę posiekanego koperku.
13.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE:
w drobną kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki.
14.MIESZAMY DELIKATNIE ZA:
pomocą łyżki.
15.WKŁADAMY DO LODÓWKI:
na 3-4 godziny.
16.JAJA SCHŁODZONE JAJKA:
wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).
17.JAJA WBIJAMY DO:
wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno.
18.JAJA WYJMUJEMY DELIKATNIE:
z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).
19.JAK PODAWAĆ CHŁODNIK:
przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami.
20.DEKORUJEMY KOPERKIEM LUB:
listkami melisy.
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ RĘCZNIK

papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180 stopni C (termoobieg).

3

CZAS SCHŁODZENIA CHŁODNIKA

: 3-4 godziny Przygotowanie Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

4

NASTĘPNIE WYCIĄGAMY JE

z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.

5

2/3 OGÓRKÓW OBIERAMY

i kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka.

6

DODAJEMY 2 ZĄBKI

czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę.

7

CHŁODNIK MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ I

białym pieprzem.

9

MIKSUJEMY RAZ

jeszcze.

10

POZOSTAŁE OGÓRKI OBIERAMY,

pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

11

RZODKIEWKĘ DOKŁADNIE MYJEMY

i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

12

DO OGÓRKÓW DODAJEMY

rzodkiewkę i resztę posiekanego koperku.

13

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE

w drobną kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki.

14

MIESZAMY DELIKATNIE ZA

pomocą łyżki.

15

WKŁADAMY DO LODÓWKI

na 3-4 godziny.

16

JAJA SCHŁODZONE JAJKA

wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).

17

JAJA WBIJAMY DO

wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno.

18

JAJA WYJMUJEMY DELIKATNIE

z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).

19

JAK PODAWAĆ CHŁODNIK

przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami.

20

DEKORUJEMY KOPERKIEM LUB

listkami melisy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2594 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

648,5 kcal

🥑

Tłuszcz

38,9 g

🌾

Węglowodany

50 g

🥬

Błonnik

34,8 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy