createyourhealth.pl

Bułeczki z serem i koperkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Bułeczki z serem i koperkiem

Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 0,5 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 24 g
mąka pszenna - 520 g
mleko - 260 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ser ementaler - 120 g
sól - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 42 g
masło - 20 g
oliwki zielone - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
3.PIECZEMY BUŁECZKI:
Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.
Bułeczki z serem i koperkiem

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

FORMUJEMY BUŁECZKI

Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

3

PIECZEMY BUŁECZKI

Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2875,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

239,6 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy