Chłodnik z pomidorów i papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE POMIDORY OBIERAMY
ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY
na złoty kolor na oliwie.
PAPRYKĘ MYJEMY, OCZYSZCZAMY
z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. 2 ŁYŻKI POKROJONEJ: papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.
PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY
do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, studzimy.
JAK PODAWAĆ SCHŁODZONĄ
zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
PYSZNIE SMAKUJE Z
grzankami z chleba pełnoziarnistego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
405,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
101,3 kcal
Tłuszcz
3,9 g
Węglowodany
14,8 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
Lekka i pełna warzyw – taka jest zupa fasolowa z botwinką i młodymi ziemniakami, którą przygotujesz według przepisu Karola! Niech cały dom wypełni się aromatem znanym z kuchni mam i babć!

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.