createyourhealth.pl

Chowder z łososiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Chowder z łososiem i kukurydzą

Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 800 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 375 g
kukurydza konserwowa - 285 g
liść laurowy - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 150 g
seler naciowy - 250 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
sos tabasco - 1 łyżeczka
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Cebulę, czosnek i seler dusimy przez 3 minuty na gorącym maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez 1-2 minuty do zeszklenia. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy liść laurowy, ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
2.ZABIELAMY ZUPĘ:
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonego łososia, wcześniej go rozmrażamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do zupy i gotujemy razem kolejne 2-3 minuty. Dodajemy kawałki pomidora i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera.
Chowder z łososiem i kukurydzą

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Cebulę, czosnek i seler dusimy przez 3 minuty na gorącym maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez 1-2 minuty do zeszklenia. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy liść laurowy, ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

2

ZABIELAMY ZUPĘ

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonego łososia, wcześniej go rozmrażamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do zupy i gotujemy razem kolejne 2-3 minuty. Dodajemy kawałki pomidora i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1905,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

476,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

38,6 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy