createyourhealth.pl

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym

Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciabatta - 4 szt.
winogrona czerwone - 35 g
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
lazur błękitny - 200 g
sól - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WINOGRONA I CIABATTY:
Winogrona kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Każdą ciabattę kroimy w poprzek. Z dolnej części bułek wybieramy trochę miąższu.
2.FASZERUJEMY CIABATTY:
Ser trzemy na tarce lub kruszymy na drobne kawałki. Wkładamy go w wydrążone razem z winogronami ciabatty i posypujemy drobno posiekanym rozmarynem. Oprószamy solą i pieprzem.
3.PIECZEMY CIABATTY:
Górne części bułek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze miąższem do góry.
Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WINOGRONA I CIABATTY

Winogrona kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Każdą ciabattę kroimy w poprzek. Z dolnej części bułek wybieramy trochę miąższu.

2

FASZERUJEMY CIABATTY

Ser trzemy na tarce lub kruszymy na drobne kawałki. Wkładamy go w wydrążone razem z winogronami ciabatty i posypujemy drobno posiekanym rozmarynem. Oprószamy solą i pieprzem.

3

PIECZEMY CIABATTY

Górne części bułek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze miąższem do góry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1620,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,7 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy