createyourhealth.pl

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego

Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 200 g
olej kokosowy - 60 g
mleczko kokosowe - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SKŁADNIKI MASY:
Czysty talerzyk schładzamy w lodówce. Do większego garnka (o średnicy minimum 20 cm) przekładamy zestaloną część mleczka kokosowego. Wsypujemy cukier, a następnie dodajemy olej kokosowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 12-15 minut, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru, przekładamy odrobinę na schłodzony talerz i wkładamy na chwilę do lodówki. Jeśli masa po schłodzeniu nie będzie się kleić, oznacza to, że jest gotowa.
2.SCHŁADZAMY MASĘ W LODÓWCE:
Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
3.WYKRAWAMY CUKIERKI Z MASY:
Schłodzoną, ale jeszcze plastyczną masę kroimy nożem posmarowanym olejem kokosowym na cukierki o wielkości około 4 x 2 cm. Gotowe krówki zawijamy w pocięty na mniejsze kawałki papier do pieczenia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciągutki z mleka i oleju kokosowego

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SKŁADNIKI MASY

Czysty talerzyk schładzamy w lodówce. Do większego garnka (o średnicy minimum 20 cm) przekładamy zestaloną część mleczka kokosowego. Wsypujemy cukier, a następnie dodajemy olej kokosowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 12-15 minut, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru, przekładamy odrobinę na schłodzony talerz i wkładamy na chwilę do lodówki. Jeśli masa po schłodzeniu nie będzie się kleić, oznacza to, że jest gotowa.

2

SCHŁADZAMY MASĘ W LODÓWCE

Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

3

WYKRAWAMY CUKIERKI Z MASY

Schłodzoną, ale jeszcze plastyczną masę kroimy nożem posmarowanym olejem kokosowym na cukierki o wielkości około 4 x 2 cm. Gotowe krówki zawijamy w pocięty na mniejsze kawałki papier do pieczenia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1772,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

177,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

20,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy