createyourhealth.pl

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera

Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sok z pomarańczy - 80 ml
cukier brązowy - 65 g
syrop klonowy - 60 ml
ocet jabłkowy - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
szynka gotowana - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
W rondelku łączymy sok pomarańczowy, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet jabłkowy, ostrą paprykę oraz cynamon. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a glazura stanie się jednolita. Odstawiamy do przestudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SZYNKĘ:
Zdejmujemy siatkę z szynki. Jeśli szynka nie jest pokrojona, jej powierzchnię delikatnie nacinamy w kratkę, wykonując płytkie nacięcia o głębokości ok. 1,5 cm.
3.PIECZEMY W AIRFRYERZE:
Szynkę smarujemy połową przygotowanej glazury i zawijamy w lekko zwilżony papier do pieczenia. Umieszczamy w koszyku airfryera i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 130°C.
4.KARMELIZUJEMY GLAZURĘ:
Otwieramy airfryer, ostrożnie rozwijamy papier i smarujemy szynkę pozostałą glazurą. Zwiększamy temperaturę w airfryerze do 190°C i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż glazura się skarmelizuje.
5.PODAJEMY SZYNKĘ:
Gotową szynkę wyjmujemy z airfryera i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęła”. Kroimy w plastry i podajemy.
Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

W rondelku łączymy sok pomarańczowy, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet jabłkowy, ostrą paprykę oraz cynamon. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a glazura stanie się jednolita. Odstawiamy do przestudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SZYNKĘ

Zdejmujemy siatkę z szynki. Jeśli szynka nie jest pokrojona, jej powierzchnię delikatnie nacinamy w kratkę, wykonując płytkie nacięcia o głębokości ok. 1,5 cm.

3

PIECZEMY W AIRFRYERZE

Szynkę smarujemy połową przygotowanej glazury i zawijamy w lekko zwilżony papier do pieczenia. Umieszczamy w koszyku airfryera i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 130°C.

4

KARMELIZUJEMY GLAZURĘ

Otwieramy airfryer, ostrożnie rozwijamy papier i smarujemy szynkę pozostałą glazurą. Zwiększamy temperaturę w airfryerze do 190°C i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż glazura się skarmelizuje.

5

PODAJEMY SZYNKĘ

Gotową szynkę wyjmujemy z airfryera i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęła”. Kroimy w plastry i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1183,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

147,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,7 g

🌾

Węglowodany

15,7 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

18,1 g

Podobne przepisy