createyourhealth.pl

Ciasteczka makowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Ciasteczka makowo-migdałowe

Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
cukier puder - 120 g
jajko - 3 szt.
jogurt naturalny - 50 g
mak - 35 g
masło - 40 g
mąka ziemniaczana - 30 g
migdały - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wanilia - 6 g
mąka pszenna - 350 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ: odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.
2.ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK.:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.
3.CIASTO WYJMUJEMY Z FOLII:
i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.
Ciasteczka makowo-migdałowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 50

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ: odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.

2

ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK.

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.

3

CIASTO WYJMUJEMY Z FOLII

i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3267 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

326,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

48,1 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy