createyourhealth.pl

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami

Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
cukier - 100 g
oliwa z oliwek - 125 ml
jogurt grecki - 140 g
mąka pszenna - 250 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
migdały płatki - 20 g
śliwka - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY BANANY Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI:
Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie do owoców dodajemy cukier, oliwę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W innej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Tak przygotowane składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście. Tak przygotowane ciasto oprószamy płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY BANANY Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI

Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie do owoców dodajemy cukier, oliwę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W innej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Tak przygotowane składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście. Tak przygotowane ciasto oprószamy płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek będzie suchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2665,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

266,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

42,8 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy