Musaka grecka • przepis • składniki • przygotowanie
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
BAKŁAŻANY I CUKINIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
BAKŁAŻANA MYJEMY, KROIMY
wzdłuż w plastry o grubości ok.
1 CM SOLIMY
i smażymy z obu stron.
USMAŻONE KAWAŁKI BAKŁAŻANA
odsączamy na ręczniku papierowym.
W TEN SAM
sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
SOS POMIDOROWY W
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. MIESZAMY.
DODAJEMY 1 KG
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
NA SAM KONIEC
gotowania doprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
SOS BESZAMELOWY W
garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
STOPNIOWO DODAJEMY 600
ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
MIESZAMY I ODSTAWIAMY
(możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
PLASTRY BAKŁAŻANA UKŁADAMY
na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.
CAŁOŚĆ ZAKRYWAMY SOSEM
beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5585,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1396,4 kcal
Tłuszcz
96 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
9,1 g
Białko
73,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)
Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!