Ciasto marchewkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego to deser, który przypadnie do gustu małym i dużym miłośnikom słodkości

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
PRAŻYMY MIGDAŁY
Mielone migdały prażymy na patelni bez dodatku oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
ŚCIERAMY MARCHEWKI NA TARCE
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA CIASTO
W misce łączymy suche składniki, dodajemy olej, jogurt i startą marchewkę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, a na koniec dorzucamy dropsy czekoladowe i całość mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Przekładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
SMARUJEMY CIASTO POLEWĄ
Serek śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem, masłem i dodatkiem ziarenek z laski wanilii. Wyjmujemy ciasto z formy, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i ozdabiamy czekoladowymi dekoracjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6714,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
559,6 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
51,1 g
Błonnik
2 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!

Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sok „Zielony Detoks”
Jest zielono – jest orzeźwiająco! Z przepisem Kingi przygotujesz prosty i pyszny sok, który ugasi pragnienie i zaspokoi niewielki głód. Czerp z naturalnej mocy warzyw i owoców!

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!