Curry z bakłażanem i brukselką • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
SMAŻYMY WARZYWA
W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.
GOTUJEMY CURRY
Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.
PODAJEMY CURRY
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2536 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
634 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
64,3 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Sznycel z halloumi
Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.

Schab gotowany
Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.