createyourhealth.pl

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe

Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 200 g
konfitura brzoskwiniowa - 230 g
płatki owsiane bezglutenowe - 150 g
mąka kukurydziana - 100 g
mąka ziemniaczana - 20 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
przyprawa korzenna - 1,5 łyżeczki
siemię lniane, całe - 3 łyżki
woda - 140 ml
olej słonecznikowy - 200 ml
orzech nerkowca - 150 g
mleczko kokosowe - 120 ml
cukier puder - 1,5 łyżki
sok z cytryny - 1,5 łyżki
orzech włoski - 150 g
syrop klonowy - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE:
Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Orzechy dość drobno siekamy i przekładamy je do misy robota kuchennego. Przesypujemy do niej także: zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy ją do suchych składników wraz z konfiturą brzoskwiniową, siemieniem lnianym i olejem. Całość wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż powstanie jednolite ciasto.
4.PIECZEMY CIASTO:
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.
5.PODPIEKAMY ORZECHY:
Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW:
Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Całość miksujemy na puszysty i dość gładki krem.
7.DEKORUJEMY CIASTO:
Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.
8.PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE:
Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.
9.ROZDRABNIAMY MARCHEWKĘ:
Marchewkę kroimy na mniejsze (ok. 3 cm) kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją za pomocą programugotowanie wg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 5. Gotową marchewkę wyjmujemy z pojemnika i odkładamy na bok.
10.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie potrzebne do przygotowania ciasta i rozdrabniamy je w programiegotowanie wg ustawień własnych / czas 3 sekundy / obroty 5. Następnie dodajemy do nich zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w programiegotowanie wg ustawień własnych / czas 20 sekund / obroty 3.
11.WYRABIAMY CIASTO:
Do suchych składników dodajemy marchewkę, konfiturę brzoskwiniową, napęczniałe siemię lniane i olej. Całość wyrabiamy w programieugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty.
12.PIECZEMY CIASTO:
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.
13.PODPIEKAMY ORZECHY:
Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.
14.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW:
Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Ze składników przygotowujemy krem, używając programugotowanie wg ustawień własnych / czas 30 sekund / obroty 6.
15.DEKORUJEMY CIASTO:
Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.
Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE

Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Orzechy dość drobno siekamy i przekładamy je do misy robota kuchennego. Przesypujemy do niej także: zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3

WYRABIAMY CIASTO

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy ją do suchych składników wraz z konfiturą brzoskwiniową, siemieniem lnianym i olejem. Całość wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż powstanie jednolite ciasto.

4

PIECZEMY CIASTO

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.

5

PODPIEKAMY ORZECHY

Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW

Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Całość miksujemy na puszysty i dość gładki krem.

7

DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.

8

PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE

Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.

9

ROZDRABNIAMY MARCHEWKĘ

Marchewkę kroimy na mniejsze (ok. 3 cm) kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją za pomocą programugotowanie wg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 5. Gotową marchewkę wyjmujemy z pojemnika i odkładamy na bok.

10

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie potrzebne do przygotowania ciasta i rozdrabniamy je w programiegotowanie wg ustawień własnych / czas 3 sekundy / obroty 5. Następnie dodajemy do nich zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w programiegotowanie wg ustawień własnych / czas 20 sekund / obroty 3.

11

WYRABIAMY CIASTO

Do suchych składników dodajemy marchewkę, konfiturę brzoskwiniową, napęczniałe siemię lniane i olej. Całość wyrabiamy w programieugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty.

12

PIECZEMY CIASTO

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.

13

PODPIEKAMY ORZECHY

Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.

14

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW

Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Ze składników przygotowujemy krem, używając programugotowanie wg ustawień własnych / czas 30 sekund / obroty 6.

15

DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5811,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

484,3 kcal

🥑

Tłuszcz

34,4 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl