Quiche ze szpinakiem, serem i salami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY SPÓD QUICHE
Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go ryżem, kaszą lub grochem.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ JAJECZNY
Sparzony i odsączony na sicie szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
PIECZEMY QUICHE Z FARSZEM
Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na przestudzonym spodzie z ciasta francuskiego tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Wykładamy farsz jajeczny. Na warstwie farszu układamy kilka plastrów salami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5010,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1252,7 kcal
Tłuszcz
94,9 g
Węglowodany
58,8 g
Błonnik
0,2 g
Białko
36,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Kanapka z serem brie i konfiturą z cebuli
Kanapka na ciepło w iście francuskim stylu, czyli z serem brie, konfiturą z cebuli i gruszką. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody z 4 składników
Owocowe i mocno śmietankowe dzięki wykorzystaniu serka mascarpone – właśnie takie są lody wg tego przepisu! Trochę czekania, kilka składników, chwila pracy termorobota MC Smart i orzeźwiający deser na gorący dzień gotowy!

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże