createyourhealth.pl

Ciasto z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie

Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.

Ciasto z orzechami pekan

Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 70 g
cukier puder - 50 g
jajko - 1 szt.
masło - 15 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 150 g
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 170 g
orzech pekan - 200 g
śmietana 30% - 60 g
kardamon, mielony - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z 1 żółtkiem, solą, cukrem pudrem, szczyptą miąższu laski wanilii i mąką, dodając przy tym, w razie potrzeby, 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt.
2.PIECZEMY SPÓD CIASTA:
Natłuszczoną tortownicę, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź (ok. 3 cm). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu lub fasoli i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy, a ciasto pieczemy przez kolejne 3 minuty, aż będzie chrupiące.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREMOWĄ MASĘ:
W międzyczasie orzechy pekan lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostałe masło stapiamy i lekko przyrumieniamy, a następnie studzimy. Nasiona kardamonu wyjmujemy z ziarna. Miksujemy na kremową masę wraz z żółtkiem, jajkiem, syropem, brązowym cukrem i śmietaną. Stopniowo dodajemy masło, mieszając.
4.PIECZEMY CIASTO:
Orzechy przekładamy na spód ciasta, zalewamy glazurą i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30-35 minut na złotobrązowy kolor. Po około 20 minutach przykrywamy folią aluminiową.
Ciasto z orzechami pekan

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z 1 żółtkiem, solą, cukrem pudrem, szczyptą miąższu laski wanilii i mąką, dodając przy tym, w razie potrzeby, 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt.

2

PIECZEMY SPÓD CIASTA

Natłuszczoną tortownicę, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź (ok. 3 cm). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu lub fasoli i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy, a ciasto pieczemy przez kolejne 3 minuty, aż będzie chrupiące.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREMOWĄ MASĘ

W międzyczasie orzechy pekan lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostałe masło stapiamy i lekko przyrumieniamy, a następnie studzimy. Nasiona kardamonu wyjmujemy z ziarna. Miksujemy na kremową masę wraz z żółtkiem, jajkiem, syropem, brązowym cukrem i śmietaną. Stopniowo dodajemy masło, mieszając.

4

PIECZEMY CIASTO

Orzechy przekładamy na spód ciasta, zalewamy glazurą i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30-35 minut na złotobrązowy kolor. Po około 20 minutach przykrywamy folią aluminiową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4845,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,8 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

31,4 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Ciasto z orzechami pekan - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl