Ciasto z profiterolkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Czas przygotowania
280 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKŁADAMY DNO TORTOWNICY MASĄ
Masło roztapiamy w garnuszku, ciasteczka Cantuccini drobno kruszymy. Ciasteczka mieszamy z masłem i rozprowadzamy na dnie tortownicy, lekko ugniatając łyżką.
MOCZYMY ŻELATYNĘ
Listki żelatyny moczymy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie ubijamy śmietanę w wysokim naczyniu.
SER ŁĄCZYMY ZE ŚMIETANĄ
Następnie łączymy ser ricotta z ubitą śmietaną, cukrem i żelatyną do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy posiekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
CHŁODZIMY CIASTO W LODÓWCE
Gotową masę rozsmarowujemy na spodzie z ciasteczek i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny. Schłodzone ciasto dekorujemy listkami mięty, malinami i profiterolkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7395,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
616,3 kcal
Tłuszcz
41,3 g
Węglowodany
45,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Rosół z kaczki
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.