createyourhealth.pl

Ciasto z profiterolkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Ciasto z profiterolkami

Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Czas przygotowania
280 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

malina - 20 g
Cantuccini - 250 g
cukier puder - 75 g
skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g
masło - 150 g
mięta świeża - 25 g
profiterolka - 450 g
ser ricotta - 1250 g
śmietana 30% - 300 g
żelatyna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.WYKŁADAMY DNO TORTOWNICY MASĄ:
Masło roztapiamy w garnuszku, ciasteczka Cantuccini drobno kruszymy. Ciasteczka mieszamy z masłem i rozprowadzamy na dnie tortownicy, lekko ugniatając łyżką.
2.MOCZYMY ŻELATYNĘ:
Listki żelatyny moczymy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie ubijamy śmietanę w wysokim naczyniu.
3.SER ŁĄCZYMY ZE ŚMIETANĄ:
Następnie łączymy ser ricotta z ubitą śmietaną, cukrem i żelatyną do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy posiekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
4.CHŁODZIMY CIASTO W LODÓWCE:
Gotową masę rozsmarowujemy na spodzie z ciasteczek i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny. Schłodzone ciasto dekorujemy listkami mięty, malinami i profiterolkami.
Ciasto z profiterolkami

Czas przygotowania

280 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKŁADAMY DNO TORTOWNICY MASĄ

Masło roztapiamy w garnuszku, ciasteczka Cantuccini drobno kruszymy. Ciasteczka mieszamy z masłem i rozprowadzamy na dnie tortownicy, lekko ugniatając łyżką.

2

MOCZYMY ŻELATYNĘ

Listki żelatyny moczymy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie ubijamy śmietanę w wysokim naczyniu.

3

SER ŁĄCZYMY ZE ŚMIETANĄ

Następnie łączymy ser ricotta z ubitą śmietaną, cukrem i żelatyną do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy posiekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.

4

CHŁODZIMY CIASTO W LODÓWCE

Gotową masę rozsmarowujemy na spodzie z ciasteczek i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny. Schłodzone ciasto dekorujemy listkami mięty, malinami i profiterolkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7395,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

616,3 kcal

🥑

Tłuszcz

41,3 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy

Ciasto z profiterolkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl