createyourhealth.pl

Karkówka po cygańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Karkówka po cygańsku

Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Czas przygotowania
285 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
pieczarka - 200 g
natka pietruszki suszona - 10 g
przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
papryka mielona słodka - 0,3 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,3 łyżeczki
woda - 250 ml
passata pomidorowa - 160 ml
musztarda miodowa - 1 łyżka
czosnek główka - 2 ząbki
ocet jabłkowy - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Cały czosnek obieramy z łupin. W misce mieszamy ze sobą przyprawę do karkówki, suszoną natkę pietruszki, paprykę mieloną (wędzoną i słodką), przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i oliwę (3 łyżki).
2.PRZYGOTOWUJEMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę starannie oczyszczamy i kroimy w plastry. Przykrywamy kawałki folią, a potem delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
3.MARYNUJEMY KARKÓWKĘ:
Mięso przekładamy do miski i starannie wcieramy w nie marynatę, a potem przykrywamy czystym kawałkiem folii i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
4.PODSYPUJEMY MIĘSO MĄKĄ I SMAŻYMY:
Wyciągamy mięso z miski i układamy na blacie, a potem podsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a potem smażymy kolejno kawałki karkówki. Pojedynczo, po minucie na każdą ze stron. Gotową karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5.KROIMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Paprykę myjemy, a cebulę obieramy z łupin. Pieczarki także myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy wedle uznania.
6.SMAŻYMY WARZYWA:
Na tej samej patelni podsmażamy warzywa, dodając 1 łyżkę oliwy. Smażymy przez 3 minuty.
7.PRZYKRYWAMY MIĘSO WARZYWAMI:
Do naczynia dodajemy warzywa z patelni i przykrywamy nimi mięso.
8.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
W wysokim naczyniu łączymy ze sobą wodę, passatę pomidorową, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pieprz oraz sól.
9.WLEWAMY ZALEWĘ:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy gotową zalewę.
10.PIECZEMY KARKÓWKĘ:
Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez godzinę i 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy całość dalej bez pokrywki ok. 45 minut.
Karkówka po cygańsku

Czas przygotowania

285 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Cały czosnek obieramy z łupin. W misce mieszamy ze sobą przyprawę do karkówki, suszoną natkę pietruszki, paprykę mieloną (wędzoną i słodką), przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i oliwę (3 łyżki).

2

PRZYGOTOWUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę starannie oczyszczamy i kroimy w plastry. Przykrywamy kawałki folią, a potem delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

3

MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Mięso przekładamy do miski i starannie wcieramy w nie marynatę, a potem przykrywamy czystym kawałkiem folii i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

4

PODSYPUJEMY MIĘSO MĄKĄ I SMAŻYMY

Wyciągamy mięso z miski i układamy na blacie, a potem podsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a potem smażymy kolejno kawałki karkówki. Pojedynczo, po minucie na każdą ze stron. Gotową karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.

5

KROIMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Paprykę myjemy, a cebulę obieramy z łupin. Pieczarki także myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy wedle uznania.

6

SMAŻYMY WARZYWA

Na tej samej patelni podsmażamy warzywa, dodając 1 łyżkę oliwy. Smażymy przez 3 minuty.

7

PRZYKRYWAMY MIĘSO WARZYWAMI

Do naczynia dodajemy warzywa z patelni i przykrywamy nimi mięso.

8

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

W wysokim naczyniu łączymy ze sobą wodę, passatę pomidorową, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pieprz oraz sól.

9

WLEWAMY ZALEWĘ

Do naczynia żaroodpornego wlewamy gotową zalewę.

10

PIECZEMY KARKÓWKĘ

Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez godzinę i 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy całość dalej bez pokrywki ok. 45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2073,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,6 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

15,3 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy