createyourhealth.pl

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem • przepis • składniki • przygotowanie

Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem

Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 120 g
cukier trzcinowy - 150 g
jajko - 1 szt.
cynamon - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 200 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
czekolada mleczna - 50 g
konfitura z jabłek - 120 g
masa kajmakowa - 80 g
popcorn - 50 g
sól morska -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do misy miksera wrzucamy masło i cukier trzcinowy i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy – do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
2.PIECZEMY CIASTKA:
Za pomocą gałkownicy formujemy kulki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180°C, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.
3.DEKORUJEMY CIASTKA:
Ciastka smarujemy punktowo kajmakiem, a następnie w tych miejscach przyklejamy popcorn. W razie potrzeby dokładamy odrobinę kajmaku – według uznania. Całość uzupełniamy konfiturą z jabłek i oprószamy solą z młynka.
Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do misy miksera wrzucamy masło i cukier trzcinowy i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy – do momentu, aż składniki dobrze się połączą.

2

PIECZEMY CIASTKA

Za pomocą gałkownicy formujemy kulki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180°C, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.

3

DEKORUJEMY CIASTKA

Ciastka smarujemy punktowo kajmakiem, a następnie w tych miejscach przyklejamy popcorn. W razie potrzeby dokładamy odrobinę kajmaku – według uznania. Całość uzupełniamy konfiturą z jabłek i oprószamy solą z młynka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3088,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl