Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY
wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.
NASTĘPNIE ODCEDZAMY, PRZELEWAMY
zimną wodą i obieramy ze skórki.
POMIDORY KROIMY W
ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
ZAGNIATAMY Z MASŁEM
i doprawiamy solą i pieprzem.
RYŻ GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
DORADY MYJEMY, OSUSZAMY
i każdą nacinamy w poprzek kilka razy.
NACIĘCIA FASZERUJEMY NIEWIELKĄ
ilością pasty pomidorowej.
RYBY DOPRAWIAMY WEWNĄTRZ
i na zewnątrz solą i pieprzem.
DO WNĘTRZA KAŻDEJ
ryby wkładamy 1-2 gałązki tymianku.
UKŁADAMY OBOK SIEBIE
na nasmarowanej niewielką ilością oleju blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, raz obracając.
OGÓRKI OBIERAMY, KROIMY
wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobujemy, a miąższ kroimy w kostkę.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
OBRYWAMY LISTKI Z
pozostałych gałązek tymianku.
3-4 ŁYŻKI PASTY
pomidorowej podgrzewamy, podsmażamy na niej ogórka i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
DODAJEMY ODCEDZONY I
osączony ryż.
PODAJEMY Z DORADĄ,
roztapiając na niej pozostałą pastę pomidorową.
WSKAZÓWKA
DORADĘ: możemy również przygotować na grillu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4528,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566,1 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
26,7 g
Błonnik
48,6 g
Białko
48,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quesadilla z chorizo
Pełna sera i chorizo quesadilla, która dzięki dodatkowi jajek będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje to połączenie!

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.