Cukinia faszerowana mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.
DRĄŻYMY CUKINIĘ
Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).
PIECZEMY CUKINIĘ
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.
PODAJEMY CUKINIĘ
Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1649,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
549,8 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
31,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!