createyourhealth.pl

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem

Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cytryna - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
groszek, mrożony - 150 g
jajko - 2 szt.
świeży koperek - 1 łyżeczka
korzeń pietruszki - 2 szt.
majonez - 5 łyżek
marchew - 3 szt.
miód - 2 łyżki
ogórek kiszony - 4 szt.
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 2 łyżki
ziemniak - 2 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.Gotujemy warzywa na sałatkę:
Nieobrane warzywa korzeniowe gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu warzywa obieramy ze skóry.
2.Przygotowujemy jabłkowe purée:
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Na zimną patelnię wylewamy miód, gdy zacznie się karmelizować – dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Jabłka wraz z sokiem przekładamy do osobnego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na mus.
3.Kroimy warzywa na sałatkę:
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy w grubą kostkę i przekładamy do dużej miski. Ogórki kiszone obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.
4.Sparzamy posiekaną cebulę:
Cebulę siekamy drobno, parzymy gorącą wodą, a następnie mocno odciskamy. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem. Ugotowane na twardo jajka możemy wkroić do sałatki bądź ułożyć na wierzchu, pokrojone w ćwiartki.
5.Warzywa łączymy z sosem:
Purée z jabłek łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sos przekładamy do miski z warzywami. Mieszamy. Dodajemy posiekany koperek (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby się smaki dobrze połączyły.
Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Gotujemy warzywa na sałatkę

Nieobrane warzywa korzeniowe gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu warzywa obieramy ze skóry.

2

Przygotowujemy jabłkowe purée

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Na zimną patelnię wylewamy miód, gdy zacznie się karmelizować – dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Jabłka wraz z sokiem przekładamy do osobnego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na mus.

3

Kroimy warzywa na sałatkę

Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy w grubą kostkę i przekładamy do dużej miski. Ogórki kiszone obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.

4

Sparzamy posiekaną cebulę

Cebulę siekamy drobno, parzymy gorącą wodą, a następnie mocno odciskamy. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem. Ugotowane na twardo jajka możemy wkroić do sałatki bądź ułożyć na wierzchu, pokrojone w ćwiartki.

5

Warzywa łączymy z sosem

Purée z jabłek łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sos przekładamy do miski z warzywami. Mieszamy. Dodajemy posiekany koperek (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby się smaki dobrze połączyły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1725,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

215,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

28,7 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy