Czekoladki z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego świetnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski lub równie słodkiego prezentu dla bliskiej sercu osoby. Zobacz, jak łatwo je przygotować z jedynie sześciu głównych składników!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
W osobnej misce łączymy masło orzechowe, cukier puder, sól oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka strunowego. Końcówkę rękawa lub jeden z rogów woreczka odcinamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ CZEKOLADEK
Każdą silikonową foremkę do muffinów (lub papilotkę) wypełniamy 2 łyżkami roztopionej czekolady. Czekoladę rozprowadzamy równomiernie po dnie foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na ok. 5-10 minut, by czekolada stężała.
NADZIEWAMY I SCHŁADZAMY CZEKOLADKI
Końcówkę rękawa cukierniczego lub jeden z rogów woreczka strunowego odcinamy. Każdą z foremek wypełniamy do połowy przygotowywanym wcześniej kremem orzechowym, szprycując go na zestaloną, czekoladową warstwę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4686,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,8 kcal
Tłuszcz
43,3 g
Węglowodany
33,3 g
Błonnik
12,7 g
Białko
12,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Koktajl odżywczy z bananem
Zaspokoi niewielki głód i doda energii na cały dzień! Odżywczy koktajl z bananem i marakują świetnie sprawdzi się w roli lekkiego śniadania lub lunchu. Spróbuj!