createyourhealth.pl

Dal z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Dal z soczewicy

Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula - 1 szt.
cynamon - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 15 g
kumin - 0,25 łyżeczki
kurkuma mielona - 0,25 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
rodzynki - 50 g
ryż jaśminowy - 200 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
limonka - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
soczewica brązowa - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOCZEWICĘ Z PRZYPRAWAMI:
Soczewicę płuczemy na sitku i dobrze odcedzamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami i pieprzem, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i rodzynki. Wlewamy mleczko kokosowe i 500 ml bulionu – zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
2.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
3.PODAJEMY DAL Z RYŻEM:
Dal doprawiamy do smaku skórką z wyszorowanej limonki, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posypujemy oberwanymi listkami kolendry.
Dal z soczewicy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOCZEWICĘ Z PRZYPRAWAMI

Soczewicę płuczemy na sitku i dobrze odcedzamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami i pieprzem, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i rodzynki. Wlewamy mleczko kokosowe i 500 ml bulionu – zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.

2

GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

3

PODAJEMY DAL Z RYŻEM

Dal doprawiamy do smaku skórką z wyszorowanej limonki, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posypujemy oberwanymi listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2031,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

507,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

76,1 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Dal z soczewicy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl